Уважаема г-жо Кмет Таня Христова,

 

С писмото си искам да изразя своята благодарност от това, че майка ми получи най-адекватните грижи в Регионален Хоспис - Габрово, през последните два и половина месеца на своето огромно страдание (15.11. 2017-31.1, 2018). Една от най-важните причини за това беше инициативността, състрадателността и милото отношение на директора на Хосписа, г-жа Нели Тодорова.

Болестта на майка ми, рак на белия дроб, навлезе в последен стадий на мъчителен задух и панически атаки от края на август, 2017. Тя беше преминала през всички възможни прогресивни терапии известни в медицината в България и САЩ, където живея - химиотерапия, лъчетерапия, таргетна терапия, и най-накрая имунотерапия. Въпреки всичко, живота на човека страдащ от това заболяване рано или късно стига до своя житейски край.

В продължение на два месеца и половина се опитвах сама да се грижа за майка си в къщи, но положението се превърна в изключително невъзможно физически и психически поради непрекъснатите панически атаки и задушавания на майка ми и невъзможността да се намери адекватно медикаментозно лечение за да получи някакъв сравнителен комфорт. Започнах да търся институции където тя да получи постоянно медицинско обгрижване и добри условия. Посъветваха ме да проверим Регионален Хоспис - Габрово, който се намира в момента в бившата болница на Дряново. Първите ми впечатления бяха отлични, след като ме посрещна прекрасната усмихната и любезна Нели Тодорова и ме разведе из реновираните и чисти стаи и помещения. Екипът от санитари и медицински сестри и лекари също активно помагаше на болните при всички техни нужди.

И това промени мнението ми, което беше повлияно от едно остаряло схващане - мита че в хосписи и старчески домове уморяват хората за два-три дни. "Влиза човек, изкъпват го, отварят прозорците, човека хваща бронхопневмония и за няколко дни умира." Поради тази причина, много хора се отнасят извънредно критично не само към тези институции, но най-вече към близките на болните и стари хора, които те сами не са в състояние да обгрижат в условията на дома поради недостатъчна медицинска квалификация или друга причина.

Уреждането на настаняването на майка ми стана веднага, тъй като не изискваше удостоверяване на доходите на семейството ни. Тя просто имаше най-неотложна нужда от медицинско обгрижване. Въпреки че месечната вноска е непосилна за обикновения човек, все пак 35 лв./ден непрекъснати грижи, храна, отопление и обгрижване е доста адекватно и приемливо и гъвкаво според възможностите на близките на болния.

Благодарение на чудесното отношение на Нели Тодорова и екипа и, станахме едно семейство и бях приета като една от тях. Това може би не се практикува често или изобщо, но настоях тъй като бях дошла отвъд океана, където живея (Тексас, САЩ), и исках да съпреживея всеки момент от живота на майка ми и да помогна с нещо на нейното страдание. Майка ми също настояваше да бъда неотклонно до нея. Това беше нейното условие за да пребивава в Хосписа. За наше удовлетворение, майка беше настанена в прекрасна стая, чиста и просторна, с климатик и постоянно отопление през суровата зима. Персоналът се грижеше за хигиената в стаята и на пациентите няколко пъти на ден и при нужда. Храната беше вкусна и добре приготвена и имаше и кулинарни изненади. Медицински сестри и санитари бяха в контрол по всяко време в денонощието за болните. Лекар кардиолог д-р Стайков и психоложка Ива ... се редуваха по два дни в седмицата. При нужда, болните имаха достъп до лекар специалист. Д-р Стайкова - психиатър откри лекарство, което помогна на майка ми да може да поспива и се успокои.

Постепенно майка ми се сприятели с персонала. Всички се отнасяха с нея и нас като едно семейство, така да се каже. И разбира се Нели Тодорова, която с чаровната си усмивка и мек глас можеше да стопи ледовете на съмнението и недоволството у пациентите в тяхното страдание. Това което трябва на един страдащ човек е капка внимание и състрадание, а те бликаха от нея и от всеки един от персонала. Искам да отбележа, че тези санитари и медицински сестри работят жертвоготовно на няколко места, като например Дома за болни с дименция в Дряново. Въпреки неадекватното заплащане, те непрекъснато се грижеха за болните и помагаха в техните нужди, без почивка и често без закуска. За мен тези хора са направо Герои.

Хосписът по принцип е място където пациентите получават т.н. палиативни грижи - т.е. обгрижване но не лечение. Въпреки всичко те имат възможност за лекарски достъп и намеса ако пожелаят. Постепенно, пациентите се влошават и имат нужда от задоволяване на повече специфични физиологични нужди. Доволна съм, че имах възможността да помагам на майка си в най-елементарни неща, за да диша, да се храни и пие течности малко по добре.

Искам да спомена някои наши инициативи, които помогнаха болните да задоволят своите духовните и интелектуални нужди. Посрещнахме Коледа с малко празненство, където проф. Деворина Гамалова - цигулков солист и преподавател в университети в Лондон, Великобритания, направи концерт от произведения за цигулка и китара, които много харесаха на хората. Всеки получи малък коледен подарък, а така също и една прекрасна коледна пита и баница за всички. Бог навлезе в Хосписа, така да се каже, и чрез присъствието на иконите, които дарихме заедно с архирейския наместник отец Руслан. Отец Тодор Цанков посещаваше всяка седмица майка ми и внесе духовно присъствие и благословия не само за майка ми, но и за целия хоспис. Същевременно започнахме изграждането на малка библиотека, и някои от болните се възползуваха от това и четяха.

Сега, почти шест месеца след кончината на майка ми, все още поддържаме приятелски отношения с Нели и се надявам скоро да го посетя отново. Имам желание да помогна с нещо, но виждам че Хосписа действително има нужда от експедититивно действие и съдействие да намери необходимите финансови средства за да се реновира сградата на бившия Дом "Майка и Дете." На всеки мой познат и приятел агитирам да използуват при нужда регионалния Хоспис защото той по нищо не отстъпва от Хоспис заведенията в САЩ например.

Вярвам че ще съдействате за реализацията на проекта.

С уважение и благодарност,

Татяна Николова-Хюстън

Остин, Тексас

САЩ

Габрово, ЖК "Петър Падалски" 6

емайл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

РЕГИОНАЛЕН ХОСПИС гр. ДРЯНОВО.